Απαντήσεις σε Συχνές Ερωτήσεις - Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών

Απαντήσεις σε Συχνές Ερωτήσεις - Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών

Partager cet article

Ένας οδηγός υπό την μορφή ερωταπαντήσεων στις ερωτήσεις που, συχνά, θέτουν οι νέοι συνάδελφοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.

Ομάδα Σύνταξης και Επιμέλειας:

Γυφτάκης Ιωάννης
Αναπληρωτής Πληροφορικής (ΠΕ86)

με την βοήθεια πολλών Αναπληρωτών και Μονίμων Εκπαιδευτικών


Τι είναι οργανικό κενό και τι λειτουργικό κενό;

Οργανικό είναι το κενό που διατίθεται για μόνιμο διορισμό διότι αυτός που έχει την οργανική θέση στη σχολική μονάδα ως μόνιμος πήρε μετάθεση ή προέκυψαν νέα τμήματα (από την αύξηση του αριθμού των παιδιών) και βγήκαν επιπλέον 12 ώρες+

Το οργανικό κενό πρέπει να είναι οπωσδήποτε από 12 ώρες και πάνω.

Επίσης οργανικό κενό προκύπτει είτε από σύνταξη είτε από μετάθεση όπως προείπαμε είτε από μετάταξη σε άλλη υπηρεσία ή κλάδο είτε από βελτίωση θέσης που ζήτησε ένας μόνιμος που έχει το οργανικό αυτό.

Λειτουργικό είναι το κενό που προκύπτει από τις ανάγκες της σχολικής μονάδας. (π.χ. όταν ένας μόνιμος ζητήσει απόσπαση σε άλλο σχολείο ή βγει σε άδεια τοτε το κενό αυτό ή οι ώρες που προκύπτουν καλύπτεται από αναπληρωτή)

Ένα λειτουργικό κενό μπορεί να είναι π.χ. από 1 έως 70 ώρες την τρέχουσα σχολική χρονιά.

special credits to: Ρίγλη Αλίκη (Αναπληρώτρια ΠΕ86)


Τι είναι τα ταμεία ΠΔΕ, Τακτικού Προϋπολογισμού, ΕΣΠΑ και ποιες οι διαφορές τους στην πράξη;

Όσοι προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές ανήκουν με βάση τις πιστώσεις του προϋπολογισμου ή των προγραμμάτων ως εξής:

  • Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

  • Τακτικού προϋπολογισμού (κρατικού)

  • ΕΣΠΑ

Η διαφορά τους είναι ότι όταν ανήκουν στην περίπτωση 2 και περίπτωση 3 πρέπει κάθε μήνα να υπογράφουν παρουσιολογιο. Επισης, κατεπειγοντως, θα πρέπει να συμπληρώνουν το ωράριο τους για να μην έχουν πρόβλημα με την μισθοδοσία τους.

special credits to: Ρίγλη Αλίκη (Αναπληρώτρια ΠΕ86)


Τι είναι εκκαθαρισμένος πίνακας και τι χρειάζεται;

Εκκαθαρισμένος είναι ο πίνακας που έχει προκύψει από τον οριστικό διότι κάποιοι διορίστηκαν ή έφυγαν από την εκπαίδευση και υπάρχουν ακόμη στον οριστικό πίνακα έως τη λήξη του.(π.χ. ο τρέχων οριστικός πίνακας ξεκίνησε να ισχύει από το 2019 και λήγει τον Αύγουστο του 2023 και υπάρχουν ακόμη μέσα εκπαιδευτικοί που έχουν διοριστεί διότι δεν έχει ανανεωθεί βάση του Νόμου)

Παράδειγμα εκκαθαρισμένων πινάκων από τον Savvas Papadopoulos: → ΕΔΩ

special credits to: Σάββας Παπαδόπουλος (Μόνιμος ΠΕ86)


Τι είναι παιδαγωγική επάρκεια; Πώς μπορώ να δω αν έχω; Πως μπορώ να την αποκτήσω;

Παιδαγωγική επάρκεια θεωρείται το δικαίωμα της βάση πτυχίου ή μεταπτυχιακού που με καθιστά ικανό να διδάξω και να μπορώ να διοριστώ μόνιμος στην εκπαίδευση.

Αν δεν την έχω μπορώ απλά να ενταχθώ στον οριστικό πίνακα και να με προσλαμβάνουν ως αναπληρωτή αλλά δεν μπορώ να διοριστώ χωρίς αυτήν. Στην ουσία σε προτάσσει πάνω από αυτούς που δεν την έχουν.
Παραδείγματος χάριν,
Ένας αναπληρωτής με Παιδαγωγική Επάρκεια και συνολικά 20 μόρια προτάσσετα ενός αναπληρωτή εκπαιδευτικού με συνολικά 60 μόρια αλλά χωρίς Παιδαγωγική Επάρκεια.

Κάποια τμήματα ΑΕΙ όταν παίρνεις πτυχίο ή μεταπτυχιακό υπάγεται αυτόματα η παιδαγωγική επάρκεια διότι θεωρείται ότι έχεις κάνει μαθήματα παιδαγωγικης ή διδακτικής.

Αν δεν σου δίνει παιδαγωγική επάρκεια το ίδιο σου το πτυχίο ή μεταπτυχιακό μπορείς να την αποκτήσεις κάνοντας ένα χρόνο το πρόγραμμα ΕΠΑΙΚ της ΑΣΠΑΙΤΕ η οποία έχει τμήματα σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Συνήθως επειδή γνωρίζεις τον Αύγουστο αν έχεις κληρωθεί καλό θα είναι το Μάιο - Ιούνιο που βγαίνουν οι αιτήσεις των αναπληρωτών να δηλώσεις μόνο την περιοχή που θες να φοιτήσεις στην ΑΣΠΑΙΤΕ ώστε να δουλεύεις παράλληλα αν κληρωθεις, διαφορετικά μόλις δεις ότι κληρωθηκες κάνεις παύση στην αίτηση σου πριν σε πάρουν για να αποφύγεις την κύρωση και να μην χάσεις τα μόρια σου.

Επίσης μπορείς να αποκτήσεις παιδαγωγική επάρκεια κάνοντας μεταπτυχιακό εξ αποστάσεως από κάποια που την παρέχουν με την περάτωση του μεταπτυχιακού.

special credits to Ρίγλη Αλίκη (Αναπληρώτρια ΠΕ86)


Μπορεί κάποιος αναπληρωτής να αιτηθεί βελτίωσης θέσης μέσα στον ίδιο νομό; Σε άλλο νομό; Από Δευτεροβάθμια σε Πρωτοβάθμια ή τούμπαλιν;

Ναι, ένας αναπληρωτής εκπαιδευτικός μπορεί να αιτηθεί βελτίωσης θέσης εντός του ίδιου νομού όπου υπηρετεί, αλλά και σε άλλο νομό αν υπάρχει ανάγκη για αναπληρωτές στο συγκεκριμένο νομό.

Επίσης, μπορεί να αιτηθεί μετάβαση από Δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε Πρωτοβάθμια, αν υπάρχει διαθέσιμη θέση και πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Επίσης, μπορεί να αιτηθεί και το αντίθετο, δηλαδή να μεταβεί από Πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε Δευτεροβάθμια. Αρκεί να του το επιτρέπει ο Κλάδος του. Μερικοί κλάδοι επιτρέπουν την τοποθέτηση και στις δύο.

Οι αιτήσεις βελτίωσης θέσης υποβάλλονται στις αρμόδιες εκπαιδευτικές υπηρεσίες και η διαδικασία επιλογής γίνεται βάσει των κριτηρίων που έχουν οριστεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Συνήθως γίνεται μία , ενυπόγραφη αίτηση ή οποία λάμβάνει πρωτόκολλο, από τον αναπληρωτή εκπαιδευτικό προς την οικεία διεύθυνση. Η αίτηση αυτή έχει μία κατάταξη των σχολείων του Νομού στον οποίο τοποθετήθηκε και οποίου τα όρια ζητά την βελτίωση θέσης. Ο αναπληρωτής εκπαιδευτικός τα κατατάσσει μέχρι εκεί που θέλει και αν τελικά υπάρξει διαθεσιμότητα καη διεύθυνση το εγκρίνει σε συμβούλιό της (ΠΥΣΔΕ, ΠΥΣΠΕ) τότε πραγματοποιείται η βελτίωση θέσης. Συνήθως γίνεται σε επόμενη φάση πρόσληωψης αναπληρωτών.


Τι είναι ΟΛΜΕ, ΕΛΜΕ;

soon...


Τι σημαίνει ανοίγουν οι πίνακες; Κάθε πότε ανοίγουν;

soon...


Μπορώ να μου έρθει διορισμός σε ένα κλάδο και ύστερα να μου έρθει διορισμός σε άλλο κλάδο και να μεταπηδήσω;

soon...


Μετράει η προϋπηρεσία από έναν κλάδο σε έναν άλλο;

soon...


Μπορεί να μοριοδοτηθεί προϋπηρεσία από ιδιωτικό εκπαιδευτήριο στον πίνακα κατάταξης αναπληρωτών;

soon...


Προϋπηρεσία σε επίσημα φροντιστήρια θεωρείται μοριοδοτούμενη;

soon...


Τι δικαιολογητικά χρειάζονται για την πρόσληψη μου όταν μάθω το όνομα μου και τον Νομό;

soon...


Τι είναι τα οδοιπορικά; Πώς υπολογίζονται και ποιοι τα δικαιούνται;

soon...


Τι ισχύει για τις αποβολές; Υπάρχει ποινολόγιο πια;

soon...


Τι γράφω στο πρακτικό στο τέλος της χρονιάς όταν <κλείνουμε> τα βιβλία ύλης;

soon...


Τι είναι υπεύθυνος εργαστηρίου; Μπορεί αναπληρωτής εκπαιδευτικός να γίνει υπεύθυνος εργαστηρίου; Έχει μείωση ωραρίου γι'αυτό; Αν ναι πόσες ώρες;

soon...


Ποια σχολεία είναι δυσπρόσιτα; Που μπορώ να τα αναζητήσω;
Γίνεται να είμαι κάποιες ώρες σε δυσπρόσιτο και κάποιες σε μη δυσπρόσιτο;

soon...

Partager cet article

Commentaires

Inscrivez-vous à notre newsletter